Tuesday, 7 February 2017

BUDGET 2017 IMPORTANT QUESTIONS



1 . 100 percent village electrification is being targeted by the Budget 2017 by?
Ans : May 1, 2018.

2 . 2017 Budget was ____ budget of independent India.
Ans : 87th.

3 . As per Budget 2017 which two states get AIIMS each ?
Ans : Jharkhand and Gujarat.

4 . Budget 2017 has proposed which organisation as the front office for issuing passports in far flung areas ?
Ans : Post office.

5 . Economic Survey 2016-17 has been prepared by whom ?
Ans : Arvind Subramanian, Chief Economic Adviser to the Government of India.

6 . Finance Minister Arun Jaitley gave the term TEC India in his budget address and said TEC India is the agenda of this budget. TEC India stands for ?
Ans : Transform, Energise and Clean India.

7 . How many India International Centres be set up across the country under Skill India Mission ?
Ans : 100.

8 . How much fund has been allocated for NABARD in the Union Budget 2017-18?
Ans : Rs. 40,000 crore.

9 . How much fund has been earmarked for Railway Suraksha Kosh (Railway Safety Fund), as announced in the Union Budget?
Ans : Rs. 1 lakh crore.

10 . How much money will a woman get under nation-wide scheme for pregnant women ?
Ans : Rs 6000/-

11 . How much surcharge on individuals earning an income between Rs. 50 lakh to Rs. 1 crore has been proposed in the Union Budget 2017-18?
Ans : 10% (The 10% surcharge on those earning an income above Rs. 1 crore has been retained).

12 . In context of Economic Survey 2016-17, what does abbreviation ‘UBI’ stand for ?
Ans : Universal Basic Income.

13 . In order to limit lack of transparency in electoral funding, one person will now be allowed to donate cash to political parties not more than how much?
Ans : Rs 2000.

14 . Name the facility to register all coach related complaints ?
Ans : Coach Mitra Facility.

15 . The tax rate for companies with an annual turnover up-to Rs. 50 crore has been brought down from 30% to ?
Ans : 20%

16 . The Union Government is in the process of completely eliminating unmanned level crossings by which year, as proposed in the Budget?
Ans : 2020.

17 . Two new All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS) will be established in which states, as announced in the Union Budget 2017-18?
Ans : Jharkhand and Gujarat.

18 . Union Budget 2017 has introduced SANKALP which stands for?
Ans : Skill Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion Programme.

19 . What announcement pertaining to service charges levied on rail tickets booked through the IRCTC website was made in the Union Budget?
Ans : The service charge has been withdrawn effective 1 April 2017.

20 . What are the two important facts associated with the Union Budget 2017-18?
Ans : This was the first budget where Union Budget and Rail Budget were merged and was the first budget in which the system of elaborating the planned and unplanned expenditures has been done away.

21 . What is the Agenda for Union Budget 2017-18?
Ans : ‘Transform, Energise and Clean India’ : TEC India.

22 . What is the deadline for elimination of Tuberculosis ( TB) ?
Ans : By 2025.

23 . What is the deadline to have bio-toilets in the trains ?
Ans : by 2019.

24 . What is the maximum cash donation any political party can receive from one source, as proposed in the Budget?
Ans : Rs. 2,000.

25 . What is the name of the new proposed facility to register all coach related complaints in Indian Railways as was announced in the Union Budget?

Ans : ‘Coach Mitra’.

26 . What is the new tax rate in the income tax slab between Rs 2.5 lakh to Rs. 5 lakh, as proposed in the Union Budget 2017-18?
Ans : 5% (The existing tax rate for this slab was 10%).

27 . What is the new Tax Slab ?
Ans : Up to 2.5 lac no tax. From 2.5 lac to 5 lac it is 5%. Rs 5 lac to 10 lac 20% whereas for more than 10 lac it is 30%.

28 . What is the pegged fiscal deficit for 2017-18 as proposed in Union Budget 2017-18?
Ans : 3.2% of GDP (The budget states that the government remains committed to achieving 3% in the next year).

29 . What is the percentage of FDI through automatic route at present according to the Budget?
Ans : 90%.

30 . What is the tax slab for zero tax rate?
Ans : Upto INR 3 lakhs.

31 . What is the total allocation for Indian Railways for 2017-18?
Ans : Rs. 1,31,000 crore.

32 . What is the total expenditure envisaged under Union Budget 2017-18?
Ans : Rs. 21,47,000 crore.

33 . Which budget has given the highest ever allocation for MGNREGA?
Ans : Budget 2017.

34 . Which important announcement regarding Foreign Investment Promotion Board (FIPB) was made in the Budget?
Ans : FIPB will be abolished during 2017-18.

No comments:

Post a Comment

Disqus for telugubankerschoice-1