Saturday, 28 January 2017

QUANTITATIVE APTITUDE




Q1. What is the salary of C, in a group of A, B, C, D and E, whose average salary is Rs. 48.250?  


I. C’s salary is 1.5 times B’s salary.


II. Average salary of A and B is Rs. 23500. 


Q2. What is the per cent profit earned by selling a car for Rs. 640000? 


I. The amount of profit earned on selling the car was Rs. 320000. 


II. The selling price of the car was twice the cost price. 


Q3. What is the rate of interest p.c.p.a.?  


I. An amount of Rs. 14350 gives a simple interest of Rs. 11480 in 4 yr. 


II. The amount doubles itself in 5 yr with simple interest.   


Q4. What is the two-digit number? 


I. The difference between the two digits of the number is 9. 


II. The product of the two digits of the number is 0. 



Q5. What is the perimeter of the rectangle? 


I. The area of the rectangle is 252 m^2,


II. The ratio of length of breath of the rectangle is 9 : 7, respectively. 



Directions (6-10): Study the following bar diagram and table carefully to answer the questions. Number of employees working in five different companies A, B, C, D and E 




Ratio of male to female employees
Company
Male : Female
A
13 : 6
B
4 : 3
C
7 : 8
D
9 : 11
E
23 : 12


Q6. What is the number of male employees, taking all the companies together?  

 (a) 2084
(b) 2048
(c) 2064
(d) 2046
(e) 2066 


Q7. What is the approximate average number of female employees, talking all the companies together?

  (a) 340
(b) 315
(c) 335
(d) 325
(e) 321 


Q8. By what value is the number of male employees working in company A and C more than that of female employees working in company B and D?  


(a) 164
(b) 146
(c) 144
(d) 154
(e) 184 


Q9. What is the ratio of female employees working in company D and E respectively? 


(a) 17 : 22
(b) 22 : 17
(c) 15 : 22
(d) 22 : 15
(e) None of these 



Q10. By what per cent is the number of total employees of company C more than that of company D? 


(a) 12.5%
(b) 16.5%
(c) 21%
(d) 20%
(e) 16%

answers 

S1. Ans.(d)
Sol. Total salary of A, B, C, D, and E 
= 48250 × 5 = 241250 
Statement I Let the salary of B = x 
Then, C = 1.5x
Statement II total salary of A and B 
= 23500 × 2 = 47000 
Then, the salary of A = (47000 - x)
From both statements, we can find the salary of D and E. So, data in both the statements I and II is not sufficient to answer the questions. 

S2. Ans.(c)
Sol. From I, cost price 
= (640000 - 320000) = 320000 
Profit percentage 
=320000/320000×100 
= 100%
From II, if the cost price = x
Then selling price = 2x
∴ Profit = 2x - x 
= i.e. 100% 
So, data in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question. 


S4. Ans.(d)
Sol. From I, x - y = 9 
From II, x × y = 0 
This can be possible only, 
When x = 9 
And y = 0 
Or, x =0 
And y = 9 
So, the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question. 

S5. Ans.(e)
Sol. From I , l × b = 252 
From II, ratio of length to breadth = 9 : 7 
From both statements we can find the perimeter of the rectangle.  



S8. Ans.(c)
Sol. Male employees in company A and C = 520 + 336 = 856 
Female employees in company B and D = 360 + 352 = 712 
∴ Required difference = 856 - 712 = 144 

S9. Ans.(d)
Sol. Female employees working in company D = 352 
Female employees working in company E = 240 
∴ Required ratio =352/240=22/15 or 22 : 15 




No comments:

Post a Comment

Disqus for telugubankerschoice-1